IN-Magasinet 2005

Aktuelt
Utstillinger
Kunstnere
Kontakt
Presse
Med kunst i veggene

Med et tjuetalls dyktige kunstnere i stallen og en ekte kjærlighet for samtidskunst, pakker gallerist Astrid Hilde Semmingsen sammen sakene og flytter sitt lille galleri til JMS gamle lokaler i Niels Juelsgate 50. Det gamle tradisjonsrike galleriet blir endringa hun har ventet på. – Her sitter det kunst i veggene, smilerhun.

Tekst: Mari Fossheim Foto: Claus Christensen

– Det skal bli deilig med mer plass, sier Astrid Hilde Semmingsen blidt. Hun er strålende fornøyd med kapringen av de flotte lokalene på Frogner. Forventningene er høye. – Det er et gammelt og synlig galleri, som det er lett for folk å stikke innom, og det tror jeg hjelper meg et hakk videre, bemerker hun. Selv har hun vært i bransjen i mange år, lært mye, og blitt godt etablert i den norske kunstverdenen. Semmingsen startet sitt lille galleri på Skillebekk for nesten fem år siden, men at det ikke alltid har vært like enkelt, legger hun ikke skjul på. – Du skal forstå både kunstneren og kunden. Få kunstneren opp og frem slik at vedkommende kan leve av sitt kunstnerskap, men også gjøre det til ditt levebrød. Det er jo målet.
Permanent separatutstilling
– Ettersom lokalene er store, vil jeg prioritere separatutstillinger og temautstillinger i 1. etasje. Mens i underetasjen ser jeg for meg en kontinuerlig salgsutstilling, sier hun med et nikk. Behovet for større lokaler har lenge vært gjeldene. – Jeg har mange faste kunstnere som jeg forholder meg til, og som jeg satser på. Etter hvert har kunstnerne blitt såpass etablerte, og kundene har kommet tilbake for å kjøpe mer, og da er fint å ha stor lagringsplass, legger hun til. Og det er et stadig voksende antall kunstnere som finner veien til galleriet.
– Jeg synes det er spennende å ha flere kunstnere i galleriet, det øker spennvidden, og publikummet får et bredt utvalg kunst, fastslår den energiske galleristen. De tre første separatutstillingene i de nye lokalene i Niels Juelsgate er allerede booket. Esther Maria Bjørneboe, Thomas Knarvik og Anne Siv Falkenberg Pedersens vakre malerier skal få pryde veggene i det ærverdige galleriet denne våren. – Esther Marias fargesterke malerier har en følelse av organiske blomster og natur, forklarer Semmingsen. Den kritikerroste maleren Thomas Knarvik har i lengre tid satt sitt preg på Galleri Semmingsen. – Thomas begynner gjerne med et klassisk rent motiv av et landskap eller portrett, men som han videreutvikler. Det neste bildet blir mer personlig og har mer bevegelse. Portrettene blir løse og sjelelige, bemerker

Marked for kunst og kunder
I første omgang er det rene malere som står på plakaten, men utover høsten blir det foto og andre teknikker også, lover hun. – Galleriet bør være bindeleddet mellom det private og det offentlige. I det offentlige blir kunstneren lett kastet veggimellom, og i det private sulter han. Galleristen bør være kunstnerens venn, har Thomas Knarvik tidligere sagt. Dette samsvarer godt med Semmingsens måte å gjøre det på. Som bindeledd er det viktig å skape markedet til kunstneren, og tørre å satse. – For å vite hva som selger må jeg kjenne kundene mine. Å ha en god webside hjelper også. Dette er et viktig verktøy for å dokumentere produksjonen til den enkelte kunstner, samtidig som den hjelper travle kunder som ikke alltid har tid til å stikke innom, fastslår hun. Når det gjelder selve kunstkjøpet har galleristen gode råd og tips. – Det er viktig å være ærlig med seg selv om hva man liker, og ikke la seg påvirke av trender eller andres smak. Kunst kan lett bli dekor, og det er jo ikke interessant, gløder hun. – Bruk de gamle klassiske bildene sammen med nyere abstrakte. Sammen gir de en fortelling med bredde og innhold.

IN-Magasinet 13 mars 2005
 
Galleri Semmingsen - Mob: 905 94 117 - E-post: ah@gallerisemmingsen.no